Interview met Caroline Moerland
“Je wordt niet afgeleid door iemand die tegenover je zit”
Scripto Coaching biedt therapie via e-mail
In maximaal twee weken, door het uitwisselen van e-mails, stress reduceren? En zo misschien wel voorkomen dat iemand zich ziek moet melden? Het kan echt. Schrijfcoach Margot Lepelaars ervaart het bij haar cliënten. Ze legt uit hoe en waarom het werkt. “Je bent heel intensief met jezelf bezig en kunt je helemaal focussen op je eigen proces.”
Margot maakte tijdens een open dag in 2017 voor het eerst kennis met de schrijftherapie en -coaching die ze nu toepast. En ze wist meteen: dit ga ik doen. Wat haar zo aansprak? “Het is een kort en effectief traject. Bovendien houd ik van schrijven en is deze methode voor cliënten anoniem en laagdrempelig.”
Niet de deur uit
Toen ze nog bij een huisartsenpraktijk werkte als doktersassistent, merkte ze regelmatig dat patiënten niet makkelijk psychische hulp zochten. De drempel was te hoog. Maar voor schrijftherapie hoef je de deur niet uit. Geen afspraak te maken. Niet in een wachtkamer te zitten totdat je wordt binnengeroepen. Niemand hoeft te weten dat je ‘in therapie’ bent. Bovendien doe je het op momenten dat het jou uitkomt.
Wat Margot opviel tijdens haar werk in de huisartsenpraktijk, was dat fysieke klachten vaak voortkomen uit stress. Veel patiënten piekerden, voelden zich moe, sliepen slecht. Ze maakten een afspraak omdat ze lichamelijk iets mankeerden en uiteindelijk adviseerde de huisarts psychische hulp. Dat sterkte Margot in de overtuiging dat het bestrijden – of voorkomen – van fysieke klachten vaak begint met het reduceren van stress.
Ins en outs van stress
Voordat ze aan de opleiding tot schrijvend coach begon, schoolde ze zich eerst in stresscounseling. “Ik wilde alle ins en outs van stress kennen. Bijvoorbeeld wat helpt om stress het hoofd te bieden. In mijn werk als e-mailcoach heb ik veel aan die kennis. Die helpt mij om de juiste vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de relatie tussen belemmerende gedachten en de stress die iemand voelt.”
Zo had Margot iemand in een schrijftraject die ontdekte dat ze spanning kon loslaten door te zingen. Cliënten die zelf – onder begeleiding – naar een oplossing zoeken: het is kenmerkend voor deze vorm van coaching. Dat is volgens Margot ook een belangrijke reden waarom de methode zo effectief is. Cliënten bedenken zelf wat voor hen het beste werkt. Daardoor zijn ze ook heel gemotiveerd om dat in praktijk te brengen.
Overspoeld door emoties
Mensen leren zichzelf beter kennen en kiezen vervolgens voor aanpassing van hun gedrag. Dat is heel in het kort wat e-mail coaching oplevert. De methode in de opleiding tot schrijvend coach duurt officieel een week, maar Margot heeft gekozen voor twee weken. In twee weken wordt er tien keer geschreven. “Vaak blijkt er veel te spelen, ik vind het beter voor de cliënt om iets meer tijd te nemen. Zodat die niet overspoeld raakt door emoties.”
De methode biedt óók meerwaarde voor mensen die zichzelf al redelijk goed kennen. “Zij komen net zo goed tot nieuwe inzichten. Er blijkt vaak nog een heel stuk te ontdekken”, zegt Margot. Hoe dat komt? “Je bent heel intensief met jezelf bezig. (Bijna) dagelijks, veertien dagen lang. Daarnaast gaan je gedachten, bewust of onbewust, op andere momenten op de dag nog over de issues waar je over aan het schrijven bent. Je kunt er niet omheen. Tijdens het schrijven kun je je bovendien volledig focussen op je eigen proces, omdat je niemand tegenover je hebt waardoor je afgeleid kunt worden.”
Nalezen en herschrijven
Schrijven heeft nog meer voordelen. “Je kunt goed nadenken voordat je iets opschrijft. En je hebt de mogelijkheid dit nog eens rustig na te lezen en eventueel de mail te herschrijven. Dit geldt zowel voor de cliënt als voor mij.” Schrijven helpt Margot om zo goed mogelijk bij haar cliënt aan te sluiten. ”In een ‘gewoon’ therapiegesprek moet de coach onthouden wat er gezegd is, of dat teruglezen in zijn of haar aantekeningen. Maar dat is minder precies dan wanneer de cliënt het antwoord op je vraag zelf heeft opgeschreven.”
Margot heeft gemerkt dat vooral wat meer introverte mensen zich aangesproken voelen door deze manier van coaching. “Zij hebben behoefte aan wat langer nadenken over de gestelde vragen en vinden het fijn om in alle rust hun traject af te leggen. Ook voor mensen die van lezen en schrijven houden of die bijvoorbeeld een dagboek bijhouden zijn deze trajecten zeer geschikt.”
Onbevooroordeeld luisteren
Naast haar werk voor Scripto-coaching is Margot vrijwilliger bij de Luisterlijn. Ze biedt een luisterend oor – soms ook ’s nachts – voor mensen die daaraan behoefte hebben. “Daar heb ik geleerd om onbevooroordeeld te luisteren. Om geen oplossing te bieden, zoals ik dat in mijn trajecten ook niet doe.” De mensen aan de andere kant van de lijn waarderen dat enorm. “Laatst zei iemand: ‘Wat fijn dat je me zoveel ruimte hebt geboden’.”
Caroline Moerland, tekstschrijver en (eind)redacteur, freelance
Meteen aan de slag met schrijfcoaching
Je weet dat je aan de slag wilt met jezelf. Je wilt meer energie, focus of ergens duidelijkheid over.
Of misschien zijn er dingen die je nog niet verwerkt hebt. Ook voor twijfels over je loopbaan is deze schrijfcoaching uitstekend geschikt.
Neem contact met me op voor meer informatie.
Wil je meteen starten? Stuur mij dan een e-mail.
Nb. Vaak vergoedt je werkgever de kosten. Mocht dat niet zo zijn of heb je geen werkgever, komen we vast samen tot een oplossing.