Les 1: De eerste dag van een (nog) beter leven

 

Welkom bij deze eerste les!

Wanneer weet je nu of het goed met je gaat, of je gezond bent en of je op de goede weg bent? Soms is dat nog best lastig te beoordelen. Toch zijn daar wel wat richtingaanwijzers voor:

 • Sta je ’s morgens fit en uitgerust op en heb je zin in de dag of ben je nog moe en hik je tegen de dag aan?
 • Ben je vaak blij en relaxed of voel je je regelmatig ontevreden en
  gespannen?
 • Pieker je veel of heb je vaker vertrouwen in een goede uitkomst?
 • Gebruik je het woord ‘moeten’ veel of ervaar je meer dat je een keuze hebt?
 • Oordeel je vaak over jezelf of anderen of accepteer je dingen makkelijk?
 • Gaan dingen je makkelijk af of kosten ze je meer moeite?
 • Heb je het idee dat dingen je overkomen of voel je dat je zelf aan het roer staat?

 

Zit je regelmatig aan de kant van moe, gespannen en moeizaam, dan wil je daar vast wat aan veranderen.
Als je iets wilt veranderen in je leven is het handig om te weten waar je nu staat, en waar je heen wilt. Te weten wat je níet wilt is ook belangrijk, maar daarna is het essentieel te weten wat je wél wilt, omdat daar dan de focus naar uitgaat.
Datgene waar je aan denkt, dat is waar je brein zich mee bezighoudt en zich op zal richten. Als je blijft denken aan wat je niet (meer) wilt, dan blijft je aandacht (onbewust) daar naar uit gaan.
En dat is zonde! Want al die aandacht, alle energie die daarin gaat zitten, maakt je niet gelukkig en kun je veel beter richten op wat je wél wilt. Dat wat je aandacht geeft groeit.

Zorg dat je het elke dag ziet

Daarnaast is het belangrijk dat je elke dag in beeld hebt wat je wilt bereiken. Letterlijk in beeld. Neuropsychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat als je brein elke dag herinnerd wordt aan wat je wilt bereiken door dit letterlijk te zien, te horen en te voelen, dit opgeslagen wordt in je onderbewuste.

Aangezien je gedrag voor ruim 95% gestuurd wordt door je onderbewuste (hierover later meer) zal dit op deze manier voor je gaan werken.

Hoe krijg je in beeld wat jij wilt?

Maak een plaatje, afbeelding, tekening, foto, geschreven woorden, kunstwerkje of wat dan ook van hetgeen jij wilt bereiken of wat dit vertegenwoordigt. Maak het gerust overdreven of grappig, dit zorgt voor een extra prikkel als je ernaar kijkt, wat weer helpt bij het opslaan in je onderbewuste.
Hang het op een plek die je dagelijks ziet, liefst meerdere keren per dag.

 

Dus als je graag wat assertiever zou zijn, zoek een plaatje wat dat uitbeeldt, bijvoorbeeld een leeuw of iemand die jij ziet als rolmodel op dat gebied. Als je meer rust wilt hebben, dan kun je datgene wat voor jou rust vertegenwoordigt (het bos, vakantie, een opgeruimd huis, lezen, op de bank zitten, een hobby uitoefenen, enz.) in beeld brengen. Of zoek een foto van een moment dat jij volkomen zen was. Wil je meer tijd hebben? Bedenk dan wat je met die tijd wilt doen en maak daar een beeld van.

 

Kom je energie tekort of ben je vaak ziek of heb je pijn? Bedenk wat of wie voor jou energie of gezondheid uitstraalt.
Wil je meer zelfvertrouwen? Er is vast een moment in je leven geweest waarop je zelfvertrouwen ervaarde. Zoek iets wat dat uitbeeldt of misschien heb je een foto van jezelf toen je je zo voelde en hang die op.

Misschien denk je nu: maar ik weet helemaal niet wat ik wil. Geen idee waar ik gelukkig van word. Geen nood, heel veel mensen weten dat niet. Ze weten vaak wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wél willen. Dus is het zaak daarachter te komen. Vaak is hetgeen je wilt, het tegenovergestelde van hetgeen je niet (meer) wilt. Dat is één manier om erachter te komen.

Er zijn meerdere methoden. Vandaag kun je alvast een globaal beeld krijgen van datgene waar je graag meer van zou willen hebben in jouw leven door bijgevoegde cirkels met de 7 levensgebieden in te kleuren.
Dit kun je doen zoals hieronder weergegeven, maar laat je vooral leiden door je eigen creativiteit.

 

 SCHRIJFOPDRACHT

 

 • Print beide cirkels met de 7 levensgebieden in de bijlage uit of teken ze na in je inspiratieboek.

 

 • In bijlage 1 kleur je ieder gebied in naar de mate van voldoening en tevredenheid die je hebt op dit moment. Meer kleur is meer tevreden.
  Daar waar de taartpunten samenkomen in het midden ervaar je 0 tevredenheid en hoe verder je tot de buitenrand van de cirkel komt, hoe tevredener je bent over dat gebied.

 

 • In bijlage 2 kleur je in hoeveel je per gebied zou willen hebben om een gelukkig mens te zijn.
  Denk niet aan wat er op dit moment wel of niet mogelijk is, maar kleur het in zoals jij het ’t liefst ziet.

 

 • Schrijf in je inspiratieboek waar je graag méér van wilt en waar je minder van wilt de komende tijd. Schrijf ook op in hoeverre jij nu denkt dat het bereiken van deze dingen binnen jouw invloedsfeer ligt.


Misschien zie je al aan de hand van de tweede cirkel wat je nog te doen staat. En misschien wist je het al.

Nu moet je er nog zien te komen. Hoe, dat gaat je de komende lessen steeds duidelijker worden. Ook deze tweede cirkel kun je als dagelijkse reminder ophangen op een zichtbare plek in je huis. De andere cirkel zou je erachter kunnen doen, zodat je af en toe kunt spieken of je nog op de goede weg bent. En/of plak ze in je inspiratieboek.

Laat je niet afschrikken als het verschil tussen de cirkels erg groot is. Elke reis van 1000 kilometer begint met een eerste stap.

Is je nog niet duidelijk wat je ermee wilt, geen zorgen, in verdere lessen komt daar vast en zeker helderheid over.

Succes en graag tot les 2. Dan ga je ontdekken waarom soms iets wat je (denkt dat je) wilt, steeds niet wil lukken.

 

 

Richt je aandacht op wat je wél wilt

 

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
© 2024 Scripto Coaching - Powered by Nettl Waalwijk and Maatos